Spondylos

Fick ett mail från Eddies uppfödare och hon trodde att det lillen har heter spondylos och är broskpålagringar som bildas mellan instabila ryggkotor.
Jag har läst på om detta nu och lärt mig att; Brosket blir till ben allt eftersom och när pålagringarna bildat "fasta broar" mellan kotorna är hunden stelopererad och har oftast mindre ont. Många har tydligen inga symptom alls och lever ett helt vanligt liv (jag hoppas verkligen att det är så i Eddans fall). Det kan dock bli så att nerver och diskarna mellan kotorna kan komma i kläm och resultera i inkontinens och känselbortfall, men eftersom Eddie inte alls verkar ha ont nu när han förväntades ha som ondast, hoppas jag verkligen att detta inte händer honom.

Många hundar verkar ha blivit gamla ändå så han kan ha ett långt och härligt liv framför sig :-D. Operation verkar inte ha bra resultat, men jag ska köpa glukosamin på tablett och i fodret så att jag vet att han får i förebyggande syfte.
Känns skönt att man vet lite mera om vad som händer med lillen.

Idag skulle jag måla brädor till altan-räcket, men kusin Sandra ringde och skulle komma och ta en promenad i området, så jag och Eddan drog med dem på en härlig runda i skogen istället.  Har verkligen varit en härlig höstdag idag.

Ikväll har pappa och Mattias varit här och ätit. Mamma var på Mammas salonger med det gamla arbetslaget och hade trevligt. Eddie var glad att Nova kom på besök.


image29

NOVA OCH EDDIE
Mor och son när Eddan bara var en liten plutt.


Älskade, älskade vovve

Älskade, älskade vovve

Här var han inte gammal, den lilla godingen

Röntgen

Igår var jag och lille Eddie upp till Ume för röntgen av höft- och armbågsleder. Enligt personalen där såg dessa ok ut, men de hade svårt att få till en rak bild av höfterna och därför tog de en bild av ryggen.
Det visade sig att lill-gubben har pålagringar på sista ryggkotan :-(. Det var rätt mycket för att vara en sån ung hund. Han är ju bara två år lillen.

De undrade om han inte har ont, för tydligen håller pålagringar från båda hållen på att växa ihop och det är då det kan göra som ondast. Hundar är tåliga djur och "klagar" sällan och Eddan är inget undantag. Jag har inte heller sett att han haltar något som de kan göra av det här. Sååå himla tråkigt. Jag hoppas verkligen inte att han har ont. Han visar inga tecken på det i alla fall.

Det tråkigaste var att det verkade som att det bara är att vänta på att han får ont (enligt de hos veterinären) och då ge smärtstillande och antiinflammatoriskt. Jag vet inte riktigt om jag förstod allt de sa. Jag fick en smärre chock tror jag.

När pålagringarna växt ihop är det som att kroppen "stelopererat" sig själv. Det ska tydligen inte göra lika ont då. Det känns som att det är så svårt att veta hur mycket han får röra sig. Jag antar att det är så mycket som han själv känner att han kan göra. Det enda jag kan göra är väl att hålla utkik så att han inte har ont och att man inte överbelastar honom med att kräva för mycket.

Det var i alla fall bra att gå i skogen så att han kan springa lös för då kan han själv reglera hur mycket han vill och kan springa.
Det känns helt sjukt. Han är ju som vilken annan hund som helst....fast piggare! Man kanske inte ska göra det värre än vad det är. Det kan ju hända att man förstorar upp det för sig själv så mycket fast det kanske inte alls påverkar Eddie lika mycket som jag tror.

Jag skulle tro att det innebär ett kortare liv det här....jag kommer säkert vara tvungen att ta en jobbigt beslut när han blivit äldre.

Nä, nu ska vi ut på skogspromenad jag och Eddie.

JAG ÄLSKAR MIN VOVVE!

Here we go again

Jahapp, då har det blivit nästan samma visa igen...jag har inte haft tid/orkat skriva nåt i bloggen på ett tag. Men nu så!
Jag har hunnit med en hel del sedan sist. Fyllt 23 år, varit på 7-års kalas, försökt utrota bananflugor i köket (kanske inte en av de viktigaste sakerna jag hunnit med...det kanske säger en del om vad jag gjort den sista tiden :-S ), badat (förmodligen för sista gången i år), haft middag med mina kära brudar från högstadiet och sist men inte minst: i går spelade jag min första fotbollsmatch på 4 år.
Kan ju säga att vädret inte var det bästa - regnen formligen öste ner hela dagen. Tänkte att det skulle hinna ge sig till kl 20 då matchen startade, men inte då! Var dyngsur redan innan matchen börjat. Men det är sånt man får tåla. Kallt som f**n va det också. 9 grader. Dessutom fungerade inte strålkastarna vid planen, så mot slutet av matchen såg man inte riktigt vilka som var på samma lag som en själv eftersom ljuset från omgivningen längre bort speglade sig i allt vatten på planen. Det kanske ska nämnas att jag spelade i ett Korpen-lag.
Förlorade i alla fall, vilket laget jag spelar med gjort alla matcher. Men det kan bara bli bättre!

Måste bara säga att jag är så nöjd med en av mina födelsedagspresenter (jag är så klart nöjd med alla, men särskilt med denna). Jag fick en superbra dammsugare av Tompa! Den har HEPA-filter och är super-duper-tyst! Dessutom är inte munstycket så kort att man måste gå som en ostkrok när man dammsuger (- och hela resten av dagen). Jag ska här också nämna att jag faktiskt önskade mig en dammsugare. Det var inte så att Tommy köpte den för att jag ska dammsuga mer. Även om han kan vara lite av en mansgris ibland ;-).

I morgon ska jag iväg och röntga Eddans höft- och armbågsleder. Hoppas hoppas att de är ok!

Nu kommer Bullen (Tommy) och ska betala räkningar, så det är väl bäst att jag ger plats så att inte jag får ta över dem.


Vita fräknar och gröna fingrar

Pappa och jag har hållit på med att måla huset klart. Vårt hus är grå-grönt med vita knutar och när man målar ett stort objekt kan jag lova att man inte är så lite kladdig efteråt.
Själv har jag fått fräknar i en kulör jag aldrig skulle haft i något annat sammanhang. Mina fingrar är gröna, men inte för att jag och växter kommer så bra överrens. Det är tur att det är vattenbaserad färg - både lätt att tvätta bort och miljövänlig.

Det är i alla fall bara en sida kvar att måla + takkupan. Det är inte lika brådis med den sista sidan. De sidor vi redan målat var mer bråttom eftersom vi hoppas på att få hit matjord någon gång under veckan så att vi äntligen kan så gräs!

Ikväll är det städ. Imorgon också.

Vedklättrar´n

Vedklättrar´n

Kom bara på att jag måste lägga in en bild på Eddie från när vi var hos farfars sist. Helt plötsligt stod han mitt uppe på ved"högen" farfar staplat upp. Gissa om han själv la tillbaka det han rev ner när han skulle tillbaka på marken igen...

Målning och höklippning

Sedan i måndags, då jag klev upp kl 10, har jag ställt väckaren på 8 och tagit en morgonpromenad. Eddie som alltid är morgontrött -om han inte vaknat först själv, har trött viftat på svansen och sedan blivit överlycklig (om han kunde bli mer lycklig än han redan var) när jag plockat fram kopplet. Såå skönt att komma igång tidigt och sedan äta frukost. Fast, det är rätt skönt med sovmorgon också...men det kan man ta på helgerna.

Idag och igår har min kära pappa varit här och hjälpt mig att måla huset. Igår var det riktigt härligt väder - sol hela dagen! Idag var det däremot inte lika fint. Började regna som tusan på eftermiddagen, så vi gav upp.
Jag har också hunnit med att passa Vickan idag. Det är ju inte så mycket "passning" nu längre, men hon har i alla fall varit här och vi var ute och gick med Eddan, åt glass och såg på film.
Barn är ju för söta ibland. När Victoria nyss sagt hejdå till sin mamma och hon höll på att ta av sig skorna i vår hall så säger hon att: "För någon dag sen var jag jätteledsen för något....jag minns inte för vad, men efter ett tag vart jag ledsen för att jag saknade dig så mycket"
Gissa om man blir glad då!

I förrgår kom Tompa hem med den äldsta gräsklippare jag sett. Vi skulle äntligen klippa vår lägda till gräsmatta! Det lustiga är att på en del av tomten har gräset (läs: ogräset) växt sig knähögt, medan på andra delen av tomten har det inte växt något alls. Att det överhuvudtaget växer något alls på torkad lera...

Imorgon ska jag och Eddan ut på kanot-tur. Det är tre tjejer ur min gymnasieklass (+ jag) som ska upp till Norrflärke och paddla kanot. Det blir trevligt. Hoppas på fint väder bara. Eddie lär vara halvdöd imorgonkväll så mycket som han kommer få simma och springa. Tur att han älskar det :-).

På lördag ska jag vara funktionär på ett jaktprov. Skoj, men blir en tidig morgon. Samling kl 7.00 i Tvärlandsböle som ligger, ja just det, mitt ute i bushen. Åker hemifrån 6.00.

Nu är det natti-natti. Måste ladda upp kroppen lite inför morgondagen.

Fira i förskott

Idag är min första riktiga ledig-dag. Det har ju varit helg innan, och det var inga "riktiga" ledig-dagar.
Jag som varit så morgonpigg i helgen vaknade 10 i morse. Eddan har slutat väcka mig på mornarna. Tidigare ville han gå ut och ha mat vid 7, senast. Nu verkar han ha tagit semester.

Idag ska jag, handla, baka tårta, städa lite och promenera med Eddie. Mamma, pappa och mina brorsor (ev. med respektive) kommer och firar min födelsedag idag. Det är ju ett tag kvar tills jag fyller år än, men Markus har flyttat då så då ville vi ta det tidigare så att han kan vara med. Ganska skönt att det inte blir så många just den dagen jag fyller.

Nä, nu ska jag bege mig ut på en härligt svettig promenad med min älskade vovve!

LEDIG!

Min sista dag som leveransbevakare gjorde jag bort i fredags. Så skönt att äntligen vara ledig -men på samma gång känns det så trist att ingen annan är det.
Tompa börjar jobba imorrn och det gör också mamma, svärmor och svärfar, svåger och båda svägerskorna. Pappa han har redan börjat. MEN, sån´t är livet!
Jag å Eddan kommer få det skönt nu de här tre veckorna. Dessutom har jag hört att på tisdag och onsdag ska det bli sådär jättevarmt igen :-D. Då har jag planerat att jag och E ska gå till Bergsjön å bada och sola hela dagarna. Ta med oss fika och bara ha det bra :-). Hoppas bara att vädret verkligen blir så nu då...

Jag hade ju tänkt måla huset (de tre väggarna som är kvar) under de här lediga veckorna också. Måste göra det klart så att vi kan få hit lite matjord och så gräs medan det går. Är såå less på att bo på en leråker. Man kan ju inte göra någonting med Eddan här hemma. Iofs så promenerar vi så mycket  och det gör man ju ändå inte på gården, men det skulle va kul att kunna gå barfota i gräset här hemma. Vi får jobba på det...

Det finns så mycket annat jag skulle kunnna skriva om MEN jag orkar inte just nu. Jag ska gå och väcka Tompa istället. Han sover som en liten baby...en väsande baby. Hi hi. Ha en bra dag!

Lugn helg

Tommy drog till Rättvik på bil-vecka i tisdags så Eddie och jag har varit ensamma. Eddan har haft en kanon-vecka eftersom han varit hos "mormor och morfar" (min mamma och pappa) på dagarna. Lekt med Nova och gått lång-promenader. Dessutom har han säkert fått en massa smaskens av pappa. Jag vet att han är bra på att skämma bort dem. Tur att Eddan behöver lite extra och inte är tjock ;-).

I fredags när jag hade hämtat voffsingen hos dagmatte och daghusse åkte vi hem och promenerade en liten sväng. Sen satte jag mig framför tv:n. Kände att jag behövde nåt som inte krävde så mycket tankeverksamhet. Det var sååå skönt att känna att det inte spelade nån roll om jag slumrade till. Så har jag inte känt på evigheter...typ inte sen  vi köpte huset för 2,5 år sen.

Jag vaknade till efter typ en timme av att någon slickade mig i ansiktet...eller rättare sagt; SLAFSADE mig i ansiktet. Eddan tyckte väl att jag blivit lite för tråkig och tyckte att jag skulle hitta på nåt roligare än att sova i soffan. Men det var alldeles för skönt för att jag skulle kliva upp så jag somnade om.
Vaknade igen och såg att klockan var 20.20!!!!
Men vafan, tänkte jag, varför ska jag sätta igång med nåt nu? Jag går och lägger mig! Sagt och gjort.
Gick ut med Eddie en sista gång och gjorde kvällsbestyren.
Men gissa vad?!? --> Filmen som jag tjatat så länge om att få se igen gick på 3:an! En andra chans med Nicholas Cage och Téa Leoni. JIPPIE!!
Somnade sött lagom till att eftertexten börjat rulla.

Vaknade med ett ryck kl. 04.45, av att Eddie skällde som en galning. Han lugnade inte ner sig så jag kastade på mig några kläder och gick ner. Då såg jag att det stod någon utanför dörren. Blev så jävla rädd, tills personen tryckte ansiktet mot rutan på dörren. DET VAR TOMMY! Så glad var det länge sen jag blev :-D.

Efter sjusovar-fredagen har jag kommit upp redan vid nio och gått på promenad med Eddie. Så skönt att göra bort det innan man äter frukost och innan det blir för varmt ute. Idag har jag också plockat röda vinbär. Ska ge 10 liter till mamma idag när vi ska dit och äta middag. Vi har en sjukt stor vinbärsbuske och det är heeelt omöjligt att vi kommer kunna plocka allt själva. Dessutom upptäckte jag idag att ett litet körsbärsträd växer mitt i busken. Måste försöka få ut det och plantera om det på något vis.

Nä, nu blir det flygande Jakob hos mor och far! MUMS!